Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Simsäsongen i öppet vatten börjar, tips för att börja simma i öppet vatten!

30.08.2021
Avovesiuintikausi alkaa, vinkit avovesiuinnin aloittamiseen!

Den här artikeln riktar sig till nybörjaren som simmar i öppet vatten. Den innehåller säkerhetstips och simtips. Under artikeln hittar du de mest populära produkterna för simning i öppet vatten.


Tips inför simsäsongen i öppet vatten


1. Skaffa en våtdräkt om du planerar att simma en längre sträcka. Våtdräkten värmer simmaren när vattnet fortfarande är svalt, men utöver detta ger våtdräkten säkerhet till simningen på grund av dess flytkraft

2. Ta alltid med dig en vän för simning i öppet vatten, särskilt längre bort från stranden ska du aldrig gå ensam. Om du simmar ensam, håll dig nära stranden och simma parallellt med stranden.

3. Du bör alltid ta med dig en säkerhetsboj och en färgglad badmössa när du simmar i öppet vatten, eftersom de hjälper dig att synas för andra människor i vattnet, och kepsen håller även huvudet varmare. Undvik att simma i vatten där det är motortrafik, eftersom det är nästan omöjligt att lägga märke till en simmare från en fartbåt. Bojen kan även användas som "flottör" om du vill vila under resan.

4. Börja lugnt och vänja dig vid öppet vatten måttligt. Att simma i öppet vatten skiljer sig från att simma i en pool eftersom vattnet ser svart ut och vanligtvis är kallare. Ge dig själv tid att vänja dig vid den nya simmiljön.

5. Lär dig att navigera i öppet vatten. Den största skillnaden mot poolsimning är att botten inte syns och det finns inga spårlinor, så simmaren måste titta på riktningen från vattenytan. Välj fasta punkter på land (t.ex. en stuga på stranden, en brygga) och gå mot dem. Lyft upp huvudet ur vattnet så mycket att dina ögon är ovanför vattenytan och sikta vart femte handtag.

6. Vänj dig vid mer utmanande förhållanden med lätthet. När det öppna vattnet börjar kännas bekant är det värt att ta ett dopp ibland även i hårdare vind. Vågor ger sin egen utmaning för simning i öppet vatten, men du lär dig att simma i dem genom att öva. Kom ihåg att orientera dig tillräckligt ofta och fokusera på att simma i din egen lugna takt!

7. Ta på dig varma kläder efter simningen. Vattnet håller sig varmt även om vädret ibland blir kallt under sommaren, så man kan oftast bada hela sommaren. Vid svalare väder bör du ha på dig kläderna väl före simningen och särskilt efter, så att dina muskler inte blir kalla och du inte blir förkyld av att bli förkyld

8. Kom ihåg att njuta!