Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Lunch grönsak

18.09.2023
Louna Kasvio

Sport: Simning

Prestationer: Ungdoms EM-medaljör, vuxen och finsk rekordhållare för ungdom

Mål: att vara den bästa möjliga versionen av mig själv :)

Motto: Mot nästa motgång ;)

Överraskande skicklighet: O är bra på att gå på händerna.

Hemstad och klubb: Grankulla, Simmis Grani

Vilken tävlingsdräkt simmar du i (om du simmar) och varför: Speedo Pure Valor passar mig bäst! Jag simmar med öppen rygg för vissa, och andra med stängd rygg. I open water race använder jag Arenas open water race.

Hur hittade du sporten, vad gjorde du mer? Vilken typ av karriär har du haft?

Jag är den sk född för att simma, och jag har simmat med min familj sedan jag var liten. När jag var liten gjorde jag mycket annat, som cirkus och gymnastik, och jag läste mycket. Jag började i simklubben när jag var 8 år. Min utveckling har varit väldigt stabil från första början och jag hoppas att det kommer att fortsätta så.

Vad gillar du mest med din sport, vad gillar du minst?

Enligt mig är det bästa med simningen att tävla i internationella tävlingar. Det finns alltid en riktigt bra känsla där, vilket ger dig ny entusiasm att fortsätta träna mot den internationella toppen. Jag gillar också grundträning, men om jag ska säga något negativt så gillar jag inte att vara sjuk under säsongen, för det påverkar verkligen tränings- och tävlingsresultat.

Vem inspirerar dig, eller har fungerat som din förebild och varför?

Jag gillar att titta på simning på YouTube, och att se internationella tävlingar har alltid varit en helig stund i vår familj. Jag har alltid haft många förebilder, låt oss nämna Gregorio Paltrinieri till exempel. Han tränar mycket och har simmat riktigt länge. Jag gillar också hennes positiva inställning till simning. På helgerna tittar vi också ganska ofta på de italienska tävlingarna, eftersom det är tävlingar på hög nivå väldigt ofta, och intervjuer visas alltid på TV, vilket gör tittandet mer intressant.

Hur tränar du, hur mycket i tid och hur?

Ensam, mycket och jobbigt.

Var får man motivationen att träna de dagar man inte känner för det, om det finns sådana dagar?

Jag har inga sådana dagar.

Vem har påverkat din karriär och det faktum att du tävlar mest?

Jag själv.

Vad tycker du är viktigast för att du ska nå dina mål?

Tro, hopp och träning.

Vad är det bästa sporten har lärt dig?

Du missar ingenting genom att idrotta. Simningen har gett mig fantastiska upplevelser som jag inte skulle byta mot någonting. (Och jag har lärt mig att pojkar är snyggare utomlands ;)

Dina träningstips för en nybörjarsimmare?

Vem som helst kan bli bra om de vill det tillräckligt mycket.

Vilken utrustning använder du för träning och varför?

Baddräkt, glasögon, keps och handduk ingår alltid. Brädan och paddlarna ingår också i varje pass, jag använder alltid annan utrustning beroende på träning.

Skriv ett exempel på ditt favoritpass och varför det här?

I upplägget av vår träning är det alltid en inledande löpning och någon uppvärmningsserie. Vi försöker alltid simma så många olika serier som möjligt, men här är en serie som exempel:

3x(50 fm + 100 fm/sol + 150 fm/sol/ru + 200 fm + 3x100 fm)

Omgångar stramare 1-3, och hundratals fjärilar också stramare 1-3. Den här serien går som en "pannkaksserie" i vår träning, och den är verkligen mycket värre på en lång bana än på en kort :)

En annan ganska vanlig som jag simmar under säsongen är att simma 5000m rakt i tid.

Berätta för mig en rolig händelse från din karriär?

De bästa sammanträffandena i min karriär är alla möten jag har upplevt under utlandsresor, på läger och tävlingar. Förra våren var vi till exempel på ett läger på Teneriffa, så Sarah Sjöströms tränare bad mig träna med dem, och jag tränade med Sarah några gånger.

Jag skulle säga till alla unga simmare att på tävlingar eller läger utomlands bör man alltid försöka lära känna utländska simmare, för åtminstone för mig har de stunderna legat kvar i mitt sinne som de bästa minnena <3