Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Metin Aydin

24.01.2023
Metin Aydin

Sport: Simning

Prestationer: EM-finalist, islamiska spel - vinnare, flera mästare i Turkiet och flera mästare i Tyskland och Finland, NCAA All-American - simmare.

Mål: Paris 2024

Motto: Gör det roligt eller gör det inte alls

Överraskande färdighet: Jag kan känna igen en låt som en låt inom de första 10 sekunderna.

Hemstad och klubb: Jag kommer från Köln, Tyskland, men idag bor jag i Tammerfors och representerar TaTU Tammerfors.

Vilken tävlingsdräkt simmar du i (om du simmar) och varför: Arenas Carbon Core FX är min favorit tävlingsdräkt som jag använder speciellt i medley och ryggsim. Det bästa med dräkten är den snäva kompressionen som hjälper till att hålla bäckenet på ytan och säkerställer en bra simposition i tävlingar.

Hur hittade du sporten, vad gjorde du mer? Vilken typ av karriär har du haft?

Jag kom in på sporten för att jag växte upp vid havet, vilket gjorde att jag blev kär i vattnet. Under årens lopp bytte jag från havsvatten till klorerat vatten, och jag har hållit mig på den vägen sedan dess. För andra sporter är jag en mångsidigare inom sport, så att säga, eftersom jag är väldigt tävlingsinriktad och gillar att utmana mig själv i vilken sport som helst. Min favorithobby är vilken bollsport som helst, men speciellt fotboll!

Vad gillar du mest med din sport, vad gillar du minst?

Det jag gillar mest är att simningen ger så många möjligheter att se platser, träffa nya människor och få nya upplevelser. Och det bästa är att jag kan utmana och utveckla mig själv varje dag. Det jag gillar minst är hur snabbt vattenkänslan och greppet tappas under ett träningsuppehåll, och speciellt att simningen ännu inte har fått den respekt den förtjänar bland andra sporter, speciellt i Europa.

Vem inspirerar dig, eller har fungerat som din förebild och varför?

För tillfället inspireras jag mest av min sambo Ida Hulkko, eftersom vi varje dag utmanar och hjälper varandra att bli bättre både i poolen och på andra håll. Min förebild och förebild inom sport har alltid varit Lebron james, för han älskar fortfarande det han gör även efter 20 år i toppen av sporten. I mitt andra liv är min förebild min egen pappa, för han har visat att alla behöver en person i sitt liv som stöttar, skyddar och hjälper i varje situation, och det är därför jag kommer att försöka bli mer lik honom i framtiden.

Hur tränar du, hur mycket i tid och hur?

När jag har blivit äldre har jag fokuserat mer på kvalitetsträning istället för kvantitet. På grund av det tränar jag för närvarande i poolen 7 gånger i veckan och 3-4 gånger i gymmet. Jag har övat mycket i min ungdom och man kan säga att min maskin har de nödvändiga kilometerna. För tillfället fokuserar vi på Racetempo och tröskelträning, utan att glömma tekniskt kunnande.

Var får man motivationen att träna de dagar man inte känner för det, om det finns sådana dagar?

Jag lyssnar antingen på musik för att komma i träningsstämning eller fokuserar på en liten sak som jag kan förbättra. Med dessa medel påminner jag mig själv om ett större mål, vilket hjälper avsevärt de värsta dagarna.

Vem har påverkat din karriär och det faktum att du tävlar mest?

Min första tränare har påverkat min simkarriär och mitt liv mest, eftersom jag lärde mig allt jag kan och kan av honom, oavsett om det handlade om uppförande, allmän kunskap eller simteknik. Han var också den enda förutom min familj som trodde på mig under hela min karriär och höll mig igång.

Vad tycker du är viktigast för att du ska nå dina mål?

Det faktum att jag har roligt och tycker om det jag gör varje dag. Utan njutning och nöje blir simningen påtvingad, vilket jag tror är det största hindret för utveckling.

Vad önskar du att du visste i dina första lopp/när du började som du vet nu?

Du behöver inte vara rädd för att misslyckas, för i slutändan handlar det om simning. Att förstå den här idén har hjälpt mig att hitta avkoppling och en viss typ av lugn att göra min egen grej.

Vad är det bästa sporten har lärt dig?

Det bästa jag har lärt mig är att även om du jobbar hårt för något så kanske du inte nödvändigtvis uppnår ditt mål. Detta betyder dock inte att du fortfarande inte kan vara stolt över att ha gett allt. I livet är resan viktigare än destinationen, som det ofta sägs.

Dina träningstips för en nybörjarsimmare?

Fokusera på en sak i taget istället för att försöka hantera allt på en gång. Och viktigast av allt, njut av det du gör!

Vilken utrustning använder du för träning och varför?

Arenas Powerfin-fenor är i mitt dagliga bruk, och kanske ett överraskande verktyg för många är motståndsgummibandet, som jag använder för att utveckla kraftproduktion och grepp i vattnet.

Skriv ett exempel på ditt favoritpass och varför det här?

Jag gillar särskilt snabba slag i starten. När jag var yngre älskade jag det här setet, men nuförtiden tror jag inte att jag kunde avsluta det setet.

5x (200 medley tightening mellan varven @3min +100 ryggsim från tröskeln @1.30min +50 ryggsim vid start max @2.30min) Ingen intervallträning, men 1min paus mellan varven på slutet.

Berätta för mig en rolig händelse från din karriär?

När jag tävlade i EYOF-tävlingarna som hölls i Turkiet kunde min pappa inte titta på tävlingarna eftersom tävlingarna var slutsålda. Han övertalade sig dock till ett gratis STAFF-racepass, vilket gjorde att han kunde gå överallt för att titta på loppen. Så min pappa följde spelen med ett speciellt pass utan att någon visste eller märkte, vilket har varit en rolig slump och en indikation på hur mycket min pappa ville se min simning!