Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Hur väljer man rätt tävlingsdräkt? En köparguide till tävlingssim

25.08.2021
Miten valita oikea kilpapuku? Ostajan opas kilpauintiin

Letar du efter en ny tävlingsdräkt? Här hittar du instruktioner för att välja tävlingsdräkt, ta mått och förvara den.

Vilken typ av tävlingsdräkt kan du simma i i Finland?

Vid tävlingar under Finlands Simförbund (praktiskt taget alla tävlingar i Finland) kan förutom de av FINA godkända kostymerna så kallade traditionella baddräkter, det vill säga tygbaddräkter, som uppenbarligen inte syftar till att förbättra simmarens prestationsförmåga, användas för att tiden.

Utöver kostymerna på FINAs lista accepterar tävlingarna under Finlands Simförbund baddräkter som uppfyller följande egenskaper:

  • Badkläder för män får inte nå över naveln eller under knäet.
  • Badkläder för kvinnor får inte täcka hela ryggen eller axlarna, eller nå under knäet.
  • Badkläder för män måste vara i ett stycke, kvinnor i ett eller två delar.
  • Baddräktens material ska vara ett tunt, flexibelt och vattengenomsläppligt textiltyg.
  • Baddräkten får inte ha dragkedjor eller andra fästmekanismer.

Särskilda instruktioner för barn och unga

Utöver ovanstående finns en regel enligt vilken pojkar 13 år och yngre och tjejer 12 år och yngre inte får bära tävlingsdräkter. En simmares ålder definieras utifrån den sista dagen på varje år.

I praktiken får pojkar yngre än så här simma i baddräkter som når ner till mitten av låret och flickor i benlösa tävlingsdräkter . Målet med denna regel är att minska kostnaderna för hobbyn och öka jämställdheten (mer information om ämnet på Uimaliitos hemsida ) .

Så när är det aktuellt att skaffa en tävlingsdräkt? Detta beror till stor del på simmarens kroppsmodell och tillväxtstadium, men i allmänhet är det lägligt att skaffa en tävlingsdräkt för en ung simmare när simmaren flyttar till IKM-tävlingar. Vi rekommenderar Powerskin St, R-evo One eller Carbon Air-modellerna som din första racingsdräkt.

Vanliga frågor om tävlingsdräkter:

  • Hur användbar är en kostym när man simmar?
    Fördelen med dräkten beror mycket på simmarens kroppsform och muskelmassa, som effekten av kompressionsdräkterna baseras på. En simmare med mycket muskler kan ha mer nytta av dräkten. En simmare vars naturliga flytförmåga är svagare får också en speciell fördel. Man måste dock komma ihåg att kompression som är för tight inte förbättrar dräktens effektivitet, utan tvärtom sträcker sig dräkten för mycket, så kompressionen fungerar inte som det är tänkt. Risken för sönderrivning ökar också och dräktens livslängd förkortas när dräkten töjs. Tyget har mindre vattenbeständighet än mänsklig hud, så bara det faktum att benen på tävlingsdräkter är längre (särskilt för kvinnor) kommer att ge lite mer fart till ditt simning.
    • Är det värt att skaffa en ny kostym för huvudloppet?
      Tävlingsdräkternas kompressionsfunktion (Kolfiber) modifieras individuellt under de första tio starterna och är designad för att anpassa sig efter simmarens kropp, så att rörelsen i vattnet blir så strömlinjeformad som möjligt. Av denna anledning bör den nya dräkten inte användas i huvudloppen, men det skulle vara bra att simma minst fem starter under den först.
    • Det verkar som att damdressen blir vattnig i början, är dräkten för stor?
      Speciellt för simmare som går mellan storlekar (till exempel höfterna är större i förhållande till bröstet) kan detta vara ett problem. I det här fallet rekommenderar vi att blöta dräkten innan start och trycka ut luften ur bröstet, så att dräkten fäster bättre mot huden. I det här fallet finns det ingen luft kvar mellan dräkten och huden, vilket när man hoppar i vattnet orsakar känslan av att dräkten "sveper vatten".
    • Remmarna är tunga, är dräkten för liten?
      Speciellt i högkompressionsdräkter har banden väldigt liten elasticitet och i det här fallet är det viktigt att inte ha dräkten på för länge. Dessutom kan du sänka remmarna under armhålan för träning och väntetid. Om simmarens kroppsmått är långt i förhållande till andra mått kan remmarna väga även vid simning och i detta fall rekommenderar vi speciellt Carbon Air eller R-evo One dräkter.
    • Varför kan kostymer inte monteras innan köp?
      Dräktens kompression justeras individuellt från första passningen, så av denna anledning kan vi inte tillåta dig att passa dräkten innan köp. Däremot har vi ett brett urval av passande delar som du kan passa på plats och i vår butik i Tammerfors. Med hjälp av en professionell säljare kan du ta reda på rätt storlek genom att mäta.
    • Jag beställde fel storlek kostym, vad hjälp?
      Om du inte har burit dräkten och den är i säljbart skick kan vi byta ut dräkten. Så försök inte ens ta på dig kostymen om du upptäcker att den har fel storlek. Om du vill byta kostym, vänligen kontakta vår försäljning. Vi kontrollerar dräkterna varje gång de kommer tillbaka innan beslut fattas om bytet. Så var försiktig när du väljer storlek och om du tvekar om storleken, kontakta vår försäljning: myynti@aquanetti.fi
    • Jag går mellan storlekarna i storlekstabellen, passar någon kostym mig?
      Det är ok. Dräkter som är mer flexibla i sin kompressionsnivå (t.ex. Carbon Air) är lämpliga för simmare vars mått inte går helt enligt storlekstabellen. Det är helt normalt att måtten inte exakt stämmer överens med tabellen.
    • Vad är nyttan med en rygglös racerdräkt?
      En kostym med sluten rygg är ofta något tightare än en kostym med öppen rygg, eftersom tyget också ligger runt mitten av kroppen. Dräkten stödjer mellankroppen bättre, men flexibiliteten är i motsvarande grad mindre på grund av den bredare tygdelen, så simmarens rörlighet kan bli lidande om dräkten inte passar helt. Ofta används en rygglös dräkt mest i ryggsim, men om så önskas passar en rygglös dräkt för alla sporter. Simmarens egna preferenser har störst inflytande på om det är värt att välja öppen eller stängd ryggdräkt.
    • Min kostym slet, hur vet jag om det är ett klagomål och vad ska jag göra?
      Klagomål hanteras alltid från fall till fall. Vi ansvarar för reklamationer på kostymer köpta av oss, men har du köpt din kostym från en annan leverantör ska du kontakta dem. Om du har valt en mindre kostym än vad som skulle ha varit nödvändigt enligt storlekstabellen finns det ingen fabriksgaranti. Det är därför det är viktigt att välja rätt storlek vid köp! Kontakta alltid vår försäljning om du har problem med din kostym. Om du misstänker att din dräkt har ett tillverkningsfel, försök inte reparera dräkten själv.

    Hur sätter man på sig en tävlingsdräkt korrekt?

    • När man bär en tävlingsdräkt för första gången är tålamod nyckeln, att ta på sig dräkten kan ta upp till 20-30 minuter till en början. Dräkten ska dras på lugnt, tyget får inte dras med naglarna eller slits i sömmarna. Detta är särskilt viktigt när man drar dräkten över höfterna!

    • När du bär den ska silikonbanden på dräktens ben vändas utåt.
    • Kvinnor: när dräkten tas på ska den övre delen av dräkten vara blöt och luften ska pressas ut mellan dräkten och huden. I det här fallet sitter dräkten tätare och inte för mycket vatten kommer in under dräkten i början.

    • NOTERA! DU FÅR INTE SITTA PÅ HERRDRÄKTER, t ex på startplattformen, när banden är åtdragna - den oelastiska gummibandsvägen kan slitas. Remmarna ska spännas korsvis så att sömtejpen inte går sönder.

     

    Hur förvarar man dräkten så att dess livslängd blir så lång som möjligt?

    • Dräkten ska läggas på tork direkt efter användning och den får inte tvättas i tvättmaskin. Torka inte dräkten i bastu, hårtork eller andra liknande metoder och förvara dräkten skyddad från ljus.

    • Den nya dräkten är inte alltid den snabbaste, eftersom den anpassar sig efter simmarens kropp under de första 10 starterna. I bästa fall är dräkten lite använd. Vi rekommenderar att du köper en ny kostym i god tid innan huvudloppen.

    Beställ din

    Om du har några frågor om rätt storlek eller modell, vänligen kontakta vår försäljning:

    E-post: info@aquaction.fi

    Telefon: 044 9768919 (mån-fre kl. 12-16)

    Filer