Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Susanne Hirvonen

20.10.2021
Susanne Hirvonen

Sport: Simning

Rekord, bästa prestationer:
Långspår: 50 sön 29.04 100 sön 1.03.64 50 sön 27.78
Kortspår: 50sön 27.40 100sön 1.00.20

Mål: Att etablera den slutliga nivån i internationella värdetävlingar

Motto: Bra resultat genom kul

Hemstad och klubb: Ursprungligen från Helsingfors, nu sedan 2015 i Jyväskylä i Campus Plan

Vilken utrustning tävlar du med: Arena Carbon Flex är din favorit med stängd rygg! Stöder bra och håller sig dessutom bra länge.

Vilken utrustning tränar du med: En välsittande baddräkt som inte skaver, men också ser bra ut, glasögon som inte läcker och en Aquanet-keps.


Vad gjorde dig upphetsad om din sport från första början?

Vatten som ett element. Jag har älskat att vara i vattnet sedan jag var liten, och simningen tog mig med storm.


Vad är det bästa med din sport? Och vad gillar du inte så mycket?

Det bästa, trots de individuella idrotterna, är känslan av gemenskap i simkretsar och det faktum att vatten i simning tillför sporten sina speciella drag. Och det äckligaste är att hoppa i kallt vatten om det redan är kallt. Lösningen på detta är förstås ett litet inledande hopp, vilket alltid vore bra att göra ändå.

Vem inspirerar dig, eller har fungerat som din förebild och varför?

Min egen far. Min far visar med exempel hur du redan i högre ålder kan förverkliga dina drömmar om en racingkarriär och att en sportig livsstil kan bära dig genom livet. Min pappa kommer från en landsbygd där det fanns mindre möjligheter till tävlingsidrott, så tävlingsidrotten kom till liv först i senare ålder.

Hur tränar du; hur mycket i tiden och hur?

Cirka nio gånger i veckan simning, 1,5 timme åt gången och 3 gånger i veckan styrketräning. Dessutom joggar eller leker vi ofta innan vi simmar.

Varifrån får du motivationen att träna de dagar då du inte skulle ha något emot om dessa dagar finns?

Jag tror att alla har dagar då de inte känner för att gå på träning om de redan är fast och trötta. Jag motiverar mig ofta genom att tänka att det är de ögonblicken då du sticker ut från dina konkurrenter. Att helt enkelt lämna huset utan att tänka på det är också en bra lösning i det här fallet. Bara att gå och försöka räcker. Ofta får vänner och tränare också en extra boost av entusiasm. I vår simgrupp sparrar och sparrar vi starkt med varandra.

Vad tycker du är viktigast för att nå ditt mål?

Att han tycker om att göra det. Inget mål är så viktigt att det är värt att slösa bort sin egen lycka och glädje i livet.

Vad önskar du att du hade vetat när du började med sporten?

Det faktum att jag ändå kommer att lära mig att hoppa med huvudet först och alla lär sig i sin egen takt. Jag var den sista som lärde mig att hoppa med huvudet först och jag minns hur jag alltid skämdes för det. Detta visar också att även om du är sämst på något så kan du ta dig till toppen med träning.

Vad är det bästa som sporten har gett dig?

Sporten har gett mycket. Idrotten har naturligtvis format mig till vad jag är idag. Jag ska bara nämna några här, för det skulle räcka till en roman. Enligt mig är självutveckling och målsättning viktiga lärdomar från idrotten. Dessa väcker liv till en allmän drivkraft som får dig att göra saker och gå till obehagszonen, vilket i sin tur utvecklar och skapar nya saker. Enligt min mening har idrottare ett unikt sätt att naturligt leta efter de bästa lösningarna på problem och att inte bli avskräckt av små motgångar.


Vilket är ditt favoritpass och varför just detta?

Inför simningen, bra lekar med kompisar, till exempel i futs, och efter det ett simpass som är tufft och låter dig utmana dig själv, men är i ett bra flyttillstånd.

Några tips för en nybörjare inom din sport?

Simningen blir betydligt lättare och lättare när tekniken kan förfinas lite. Så jag rekommenderar varmt några tekniklektioner under ögonen av en professionell. Men det allmänna rådet för nybörjare är att träna tekniken i små delar, t ex sparkar och handslag separat, och sedan ta in dem i simtekniken.

Din favoritprodukt och anledningen till just denna:

Jolyns baddräkter är de nuvarande favoriterna. Ser bra ut, sitter bra och de är också hållbara. Och du kommer inte höra talas om simmare! Jolyn har också de bästa bikinis!


Dessutom är mina favoritprodukter

Badkläder och bikinis:
Jolyns Ryker baddräkt, skogsgrön
Jolyns Jäckso baddräkt
Jolyns Tomcat-bikini

Race dräkt:
Arenas Carbon flex

Simfötter:
Arenas PowerFin PRO fenor, rosa