Betala med klarna Fri frakt över 1152 kr 30 dagars returrätt

Tuomas Kiviluoma

22.02.2022
Tuomas Kiviluoma

Tuomas Kiviluoma

Sport: Simning

Rekord: 100sku 53.68 200sku 1.59.21 (Kortspår)

Mål: Pristävling/OS-representation

Motto: Kan vi få en stund att diskutera motivation?

Överraskande skicklighet: Jag minns flaggorna från olika länder väldigt väl

Hemort och klubb : Esbo Cetus

Vilken tävlingsdräkt simmar du i (om du simmar) och varför:

För de flesta sporter, Arena Carbon Air2, Carbon Flex eller Carbon Pro. Hos dessa simmare är kompressionen och känslan bäst på dina fötter. Speedo Pure Intent har fungerat bäst för handskarna på grund av vattenkänslan.

Hur hittade du sporten, vad gjorde du mer? Vilken typ av karriär har du haft?

Jag fann mig själv i simning vid 7 års ålder, inspirerad av mina äldre syskon. På den tiden spelade jag fotboll samtidigt, men det slutade helt vid 14 års ålder. Efter gymnasiet gick jag till Oakland University i USA på ett simstipendium och jag simmade där med god framgång från 2013 till 2017. Efter dessa år minskade jag drastiskt på träningen, men jag började simma igen i den sk seriöst i slutet av 2019, och i högre ålder har jag kommit i rekordform varje år. Senast vann jag guld i Short Track Championship 2021 med mina rekordtider på 100 och 200 sku.

Vad gillar du mest med din sport, vad gillar du minst?

Det jag gillar mest är att ansvaret för det jag gör och min framgång för det mesta bara ligger i mina egna händer. Jag älskar också att tävla och överträffa mig själv.

Det minsta jag gillar är när tävlingen eller träningen inte får önskat resultat.

Vem inspirerar dig, eller har fungerat som din förebild och varför?

Alla framgångsrika simmare i världen som har varit framgångsrika och kunnat förbättra sina resultat vid en högre ålder. Till exempel Nicholas Santos. Detta ger hopp och tro på att karriären på intet sätt är över vid 23-25 ​​års ålder och jag hoppas att jag kan använda mitt eget exempel för att visa detta för yngre människor.

Hur tränar du, hur mycket i tid och hur?

Jag tränar för närvarande sex dagar i veckan, med åtta simpass, tre gympass och en och annan mängd torrträning/underhåll. Det blir 18-20 timmar per vecka

Var får man motivationen att träna de dagar man inte känner för det, om det finns sådana dagar?

Nuförtiden försöker jag få ut åtminstone en positiv sak av träningen. Om det förblir den enda, så finns det alltid nästa dag när du kan försöka igen.

Vem har påverkat din karriär och det faktum att du tävlar mest?

Jag tror inte att det bara finns en person här. Alla mina tränare från det förflutna har spelat en stor roll i att utveckla mig som person och simmare. Om du fick välja en person skulle det vara din pappa. Han har kunnat lyssna på den unge pojkens klagomål om sporten, men ändå bestämt stöttat honom och tagit honom till träningen.

Vad tycker du är viktigast för att du ska nå dina mål?

Det viktigaste här är att ha en positiv attityd, och veta att du måste ta hand om din kropp ordentligt genom att träna noggrann rörlighet och styrketräning.

Vad önskar du att du hade vetat i de första loppen/när du startade, vad vet du nu?

Det är inte värt att fastna för resultatet av en tävling. Det är värt att lära sig vad det finns att lära av det och gå vidare.

Vad är det bästa sporten har lärt dig?

Den uthållighet och tävlingsanda som idrotten ger är stora tillgångar inom andra områden i livet, som skola och arbete.

Dina träningstips för en nybörjarsimmare?

Försök inte fixa allt i din teknik på en gång. Fokusera på en sak i taget och gå vidare till nästa.

Vilken utrustning använder du för träning och varför?

Jag använder ofta träningsredskap som är typiska för simmare, t.ex. flöten, pollare, snorklar och simfötter. Däremot gillar jag att träna mest utan utrustning.

Skriv ett exempel på ditt favoritpass och varför det här?

Jag gillar när viss träning är standardiserad, eller vi simmar till exempel en gång i veckan. Som ett exempel 12x50 @ 1,15 200pace. Även om serien känns som döden kan jag aktivt följa mina framsteg under säsongen, och rätta till mina misstag med jämna mellanrum.

Berätta för mig en rolig händelse från din karriär?

När jag var yngre var jag väldigt fokuserad på resultat, så om jag inte fick rekord på en tävling så höll jag redan på att sluta. 2009 hade jag i våras bestämt att jag skulle sluta simma efter sommaren, men så plötsligt satte jag rekord i alla mina sporter på sommaren. Resten är historia, och jag tycker fortfarande mycket om den här sporten.